Webhosting is essentieel om je website online vorm te kunnen geven. Bij Zimple Web kun je kiezen uit twee soorten webhosting, namelijk shared hosting en VPS. Wat houden deze vormen van webhosting precies in? In dit artikel leggen wij het verschil uit tussen deze twee soorten webhosting, zodat het voor jou makkelijker is om te bepalen welke het beste past bij jouw website.

Wat is shared hosting?

Zoals je waarschijnlijk al aan de naam kunt zien, is shared hosting het delen van een server met andere websites. Bij shared hosting maken de websites samen gebruik van de beschikbare capaciteit van de webserver, zoals een gedeeld IP-adres, processoren en RAM-geheugen. De capaciteit van de webserver wordt op die manier verdeeld onder de gebruikers. Omdat de websites eenzelfde server delen, maken zij ook gebruik van dezelfde serverconfiguratie. Dit heeft zowel voor- als nadelen:

Wat zijn de voordelen van shared hosting?

Shared hosting kent diverse voordelen. Allereerst is een webhostingpakket op een shared hosting server goedkoper dan een VPS. De beschikbare ruimte op de server wordt gedeeld met andere gebruikers, waardoor de kosten laag blijven. Je hoeft namelijk niet voor de hele server betalen, maar enkel voor de ruimte die je afneemt. Hierdoor is shared hosting de meest populaire vorm van webhosting voor zowel particulieren als bedrijven.

Naast het kostenplaatje is shared webhosting ook op technisch gebied voordelig. De server wordt namelijk door ons beheerd, waardoor je geen verstand hoeft te hebben van het configureren en onderhouden van een server. Wij dragen zorg voor het online houden van de server. Je hoeft enkel aandacht en tijd te besteden aan je eigen website!

Gebuikers van shared hosting kunnen bij veel webhosters gebruik maken van allerlei extra functies om het gebruiksgemak te bevorderen. Bij Zimple Web wordt ieder shared webhostingpakket geleverd met gratis cache van LiteSpeed. Hierdoor geniet je van optimale prestaties en verbeter je de laadsnelheid van je website. De cache kun je eenvoudig inschakelen met behulp van de LScache plugin, beschikbaar voor o.a. WordPress en Joomla. Daarnaast profiteer je van de beste beveiliging dankzij Imunify360. Met Imunify360 beschermen we zowel onze servers als jouw website tegen aanvallen en malware. Een overzicht van alle functies die bij onze pakketten zijn inbegrepen kun je bekijken op deze pagina

Tot slot is een shared hosting pakket zeer flexibel. Je kunt namelijk zelf e-mailadressen, FTP-accounts en databases aanmaken, wijzigen en verwijderen. Daarnaast kun je jouw pakket eenvoudig upgraden als je bijvoorbeeld meer schijfruimte nodig hebt.

Wat zijn de nadelen van shared hosting?

Heb je een grote webshop die een aangepaste serverconfiguratie vereist? Of heb je een zware website met veel plugins of eigen applicaties? Dan bestaat de kans dat je website niet geschikt is voor shared hosting. Een shared hosting server is namelijk geschikt voor de kleine en gemiddelde website en is daarvoor ook geconfigureerd. Grote en zware websites zullen daardoor niet altijd vlekkeloos werken. Een VPS is daarom een prima alternatief voor grote websites of websites die een ander soort serverconfiguratie vereisen.

Wat is VPS hosting?

VPS is de afkorting voor virtual private server en is een virtuele machine. Een fysieke server wordt verdeeld in virtuele servers. Deze hebben ieder beschikking hebben tot eigen resources van de fysieke server. Net als bij shared hosting delen gebruikers van een VPS een fysieke server, maar zijn de virtuele servers compleet van elkaar gescheiden. Hierdoor kan een VPS server voorzien worden van bijvoorbeeld een ander besturingssysteem of eigen applicatie. 

Wat zijn de voordelen van een VPS server?

Met VPS hosting beheer je een afgezonderd stuk van een fysieke server. De toegewezen resources worden niet gedeeld met andere gebruikers, waardoor je volledig de beschikking hebt over de capaciteit van je VPS server. Je hoeft dus geen resources te delen met andere gebruikers. Omdat wij gebruik maken van KVM virtualisatie, ben je er zeker van dat je volledig de beschikking hebt over de resources van je VPS server. Hierdoor is VPS hosting met KVM virtualisatie duurder dan andere virtualisaties, zoals OpenVZ. Met OpenVZ wordt het RAM-geheugen van de servers gedeeld onder de gebruikers, terwijl KVM resources toewijst die niet worden gedeeld met anderen. 

Een VPS server is virtuele omgeving op een fysieke server. Om die reden kan een VPS server ook worden voorzien van een ander besturingssysteem, zoals CentOS, Ubuntu en Debian. Afhankelijk van de virtualisatie van je VPS kun je jouw virtuele server instellen zoals je zelf wilt. In tegenstelling to shared hosting ben je namelijk niet gebonden aan een gedeelde configuratie van de webserver. Een VPS server biedt je bijna dezelfde vrijheid als een geheel eigen server, maar tegen lagere kosten. 

VPS hosting van Zimple Web is snel en betrouwbaar. Onze servers zijn uitsluitend van hoogwaardige kwaliteit, waaronder processoren van Intel Xeon Gold en snelle SSD-schijven. In het controlepaneel kun je eenvoudig een besturingssysteem naar keuze installeren, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt. 

Wat zijn de nadelen van VPS hosting?

Een VPS server biedt meer mogelijkheden en vrijheid dan shared hosting. Het installeren, instellen en beheren van een VPS vereist daarom ook technische kennis. Je bent bij unmanaged VPS hosting zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de virtuele omgeving van je server. Hierdoor is het erg belangrijk dat je zelf in staat bent om je server te beheren. Door de eigen resources die aan je VPS worden toegewezen is een VPS ook duurder dan shared hosting.